Popüler Yayınlar

18 Mart 2011 Cuma

*** BURSA ULU CAMİİ ***

Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1402) yılında yaptırılmıştır.. Yıldırım Bayezid, Haçlılarla yaptığı 1396 yılındaki Niğbolu Savaşı`nda galip geldiği takdirde yirmi cami yaptırmayı adadı. Bursa`nın manevi büyüklerinden Emir Sultan Hazretleri yirmi cami yerine yirmi kubbeli bir tek cami yaptırmasını tavsiye edince bu teklif doğrultusunda Türkiye`deki Ulu Camilerin en büyüğü yaptırıldı. 1399 yılında bir Cuma günü Yıldırım Bayezid`in, ilk Osmanlı Şeyhülislam`ı Molla Fenari`nin ve Emir Sultan`ın da hazır bulunduğu açılış töreninde ilk hutbeyi, devrin mutasavvıflarından Somuncu Baba ismiyle bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri verdi ve bu hutbesinde Fatiha suresini yedi ayrı tarzda tefsir etti. 


MİHRAP: Ulu Caminin yapılmasını teklif eden Emir Sultan; ilk namazı kıldıran Somuncu Baba; ilk cemaati Emir Sultan, Molla Fenârî, Yıldırım Beyazıt; ilk imamı Süleyman Çelebi; müezzinlerinden birisi Üftade hazretleridir.. Ulu Camii'in ilk imamı, Süleyman Çelebidir. Ömrü bu mihrapta imamlık yaparak geçmiş ve şuan halen okunan MEVLİD'ini burada yazmıştır.. Bu mihrapta kimlerin namaz kıldırdığını biz hayal bile edemeyiz.. Üftade hazretlerinin (İstanbul'daki Aziz Mahmut Hüdayi'nin hocasıdır)..  Ulu Cami için yazdığı bir beyit Camide asılı durmaktır şöyle der :  `EY BÜYÜK CAMİ, EY VELİLERİN TOPLANDIĞI YER, SENİ GECE VE GÜNDÜZ ZİYARET EDENE MÜJDELER OLSUN."


HAT : Şu an Ulu Cami`de yirmi bir kadar hattatın kaleminden 45`i levha 87si duvar yazısı olmak üzere 132 yazı bulunuyor. Bu yazılarda ise 3 adet sure, 3 ayrı tarzda Ayete`l-Kürsi, 47 ayet, 14 hadis, 25`ten fazla tesbih sözü, Esma`ül-Hüsna yazıları, Allah(cc), Muhammed(sav) ve İslam büyüklerinin isimleri, 2 adet şiir, 3 tane de beyit var. Hattat eserini bitirip camiye asıldığında resmin yanına Hokkasınıda koyarmış bunun anlamı daha iyisini yapan varsa alsın bu hokkayı yapsın demekmiş..


1)- Ulu Camideki VAV büyük ilgi çekiyor. Ulu Cami'nin duvarında hat sanatıyla yazılmış, tezhiple süslenmiş ''VAV'' harfinin önünde Hızır Aleyhisselam'ın namaz kıldığı rivayeti, vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Rivayetin yaygın olması nedeniyle birçok kişi, dualarının kabul olacağı düşüncesiyle ''Vav'' tablosunun önünde namaz kılıyor, dileklerinin gerçekleşmesi için tablodan minik parçalar koparıyor, bu yüzden "Vav" harfi camekan ile koruma altına alınmıştır...
2)- Resimde sol üstteki siyah örtü KABE kapısının örtüsüdür.. Yavuz Sultan Selim, Mısır seferini kazanıp hilafeti ve kutsal emanetleri aldığında, KABE'nin örtülerinin değiştirilmesi istenmişti. Bu sırada eski örtü İstanbul'a yollanırken Kabe'nin kapısının örtüsü ise BURSA Ulucami'ye hediye edilmişti. Bizzat Yavuz Sultan Selim kendi elleriyle taşıyıp Camiye asmıştır.
9 Ekim 2008 Cuma sabah namazı sonrası bir avuç Mümin tamda bulundukları "O" noktada, dua makamındalar..


VAV: 'İnsan Vav şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini elif sanır.
İnsan iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür.
Kulluğun manası Vav'dadır, elif uluhiyetin ve ehadiyetin simgesidir.
O yüzden Lafz-ı ilahi Elif'le başlar.
Elif kainatın anahtarıdır, Vav kainattır.
Rabbi Vav gibi mütevazı olsun ister kulları.
Musa Vav olmuştur ama Firavunun gözü Elifte kalmıştır.
İbrahim ateşte Vav'dır, Nemrut bizzat ateşe odun.
Yunus, Vav olup balığın karnında anca kurtarmıştır kendini.
İnsan iki büklüm olunca rahat eder ana karnında.
Boylu boyunca uzansa da kim rahattır mezarında?
Rabbimiz şöyle buyurur:
'Sabır ve namazla Allah'tan yardım isteyin. Rablerine kavuşacak ve O'na döneceklerini umanlar ve Allah'a gerçek bir saygı gösterenlerden başkasına namaz elbette ağır gelir'
Sonra çağırır insanı, belki cennet kokusunu duyurmak içindir bu davet, belki kendi yanına çağırıyordur.
İşte o ayet: "Secde et, yaklaş!"
Eğil ve ben senin başını göklere erdireyim, yıldızları ayağına sereyim, sana gezmekle bitiremeyeceğin cennetler, sayamayacağın nimetler vereyim demektir bu..
Secde et, Vav ol, vay dememek için...  



ULU CAMİ, İSLAM'DA MAKAM BAKIMINDAN 5. MERTEBEDE VE KAPALI NAMAZ KILMA ALANI BAKIMINDAN TÜRK TARİHİNDE YAPILAN EN BÜYÜK CAMİDİR...
İslam'da en yüksek mertebeli ibadethane Mekke'deki Mescid-i Haram'dır. Diğer Sıralama ise şöyle..
 1. Mescid-i Haram (Mekke)
 2. Mescid-i Nebevi (Medine)
 3. Mescid-i Aksa (Kudüs)
 4. Emeviye Camii (Şam)
 5. Bursa Ulucami / Diyarbakır Ulucami
Bu arada özellikle belirtmeliyim ki 5. lik konusunda Diyarbakır Ulucami için de aynı durumdan bahsedenler var. Diyarbakır Ulucami ise Anadolu'da yapılan ilk cami özelliğindedir ve Şam'daki Emeviye Caminin benzer planlısıdır.
 Fakat Bursa Ulucami'nin en yüksek 5. Mertebeli cami olduğuna dair pek çok din aliminin ve evliyanın sözleri ve yazdığı eselerde açıkça görünmektedir. En bilinenleri;
  İsmail Hakkı Bursevi, Molla Gürani, AKŞEMSETTİN, Molla Fenari, Emir Buhari (Emir Sultan), Somuncu Baba, Mehmet Emin Tokadi, Aziz Mahmut Hüdayi... Bu kişilerin eserlerinde ve çeşitli konuşmalarına ait kayıtlarda bu konuda İTTİFAK içinde (hemfikir) olduklarına dair açık kayıtlara rastlanmıştır.





Hiç yorum yok: